- Het strenger handhaven op schijnzelfstandigheid zou voor gemeenten weleens problemen kunnen opleveren.
- Zijn zelfstandigen nou ondernemers, of niet? De vrees onder ingewijden is dat verschillende instanties hier hun eigen definities op na zullen houden.
- Het wordt de vraag wie straks wel en niet aanspraak maakt op bijstand voor zelfstandigen, schrijft vakblad Binnenlands Bestuur.
- Lees ook: Bijna 1 op 3 kleine ondernemers denkt aan stoppen, volgens nieuwe peiling: inkomen en strengere zzp-wet spelen rol
Het kan probleem worden als de Belastingdienst zzp’ers als werknemers gaat beschouwen en zij bij de gemeente aankloppen.
Dat zegt een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) tegen ambtenarenblad Binnenlands Bestuur. De overheid gaat strenger controleren op schijnzelfstandigheid. Veel werkgevers zullen daardoor geen zzp’ers meer in durven te huren omdat ze bang zijn voor boetes, stelt het Instituut Midden- en Kleinbedrijf (IMK).
Sommige zzp’ers zullen als gevolg daarvan moeite hebben het hoofd boven water te houden, zo is de vrees. Als zij bijvoorbeeld al lange tijd voor een opdrachtgever werken en opeens zonder werk zitten, zouden zij bij gemeenten kunnen aankloppen voor zelfstandigenbijstand.
Die wet is bedoeld voor zelfstandige ondernemers, terwijl de zelfstandigen volgens de fiscus dan weer geen ondernemers zijn. Volgens IMK-directeur Michiel Hordijk zal “de ene overheidsinstantie (…) straks mogelijk een individu niet als ondernemer zien en de andere tegelijkertijd weer wel”. Een “bizarre situatie”, noemt hij dit.